Header image

In Nederland wordt er meestal niet zo positief gedaan over talentenjachten. Er wordt toch meteen vanuit
gegaan dat de winnaar een eendagsvlieg zal zijn. Ook de labels 'X Factor Finalist', 'Idols Winnaar' en 'The Voice kandidaat' blijven in negatieve zin de artiesten nog jarenlang achtervolgen. In Engeland is dat totaal anders, daar blijven artiesten (vaak alleen in eigen land) meestal wel populair, denk aan bijvoorbeeld One Direction, Olly Murs en Girls Aloud. Talentenjachten zoals X Factor blijven daar razend populair.

Bij ons strijden vrijdagavond Adriaan, Haris en B-Brave in de finale van X Factor. Vandaar de stelling:

Als artiest doe je er goed aan niet mee te doen met een talentenjacht als X Factor of The Voice


MIRJAM / Management, boekingen en promotie voor artiesten
Eens. Een programma als X-factor of The Voice kan je als artiest een hele hoop naamsbekendheid geven. Het opent deuren waar je anders wellicht jarenlang hard voor moet zwoegen.
Anderzijds levert het je als artiest ook een sticker op, waar je niet snel vanaf komt. Als je die sticker niet wilt, is het niet verstandig om mee te doen.


THOMAS / Vrijwilliger bij poppodium Burgerweeshuis
Eens. De meeste 'artiesten' die je ziet verschijnen in talentenjachten als The Voice of X Factor doen er wat mij betreft goed aan om mee te doen aan het programma, met de simpele reden dat ze een fenomenale stem hebben, maar in de meeste gevallen niet heel erg uniek zijn (uitzonderingen daargelaten).
Unieke 'artiesten' worden vanzelf ontdekt, is mijn mening. Mensen die meedoen aan talentenjachten zien dat simpelweg niet gebeuren en daardoor zoeken ze zelf de weg naar ontdekking.
.                                 De tijden zijn veranderd, een optreden in een klein café is vaak niet meer genoeg. Ik betreur dit ten .                                 zeerste en hoop ook zeker dat deze tijd ooit weer komt.

MARLOT / Muziekliefhebber
Oneens. Met name winnaars van deze shows krijgen enorm veel promotie en naamsbekendheid. Dat lijkt me heel veel waard. Ik geloof er niet zo in dat de carrières van de deelnemers daarna mislukken, doordat hun naam 'besmet' is door een talentenjacht. Ik denk dat dat meer te maken heeft met de (kwaliteit van de) muziek, die de artiesten na de show afleveren.



RENE / Eigenaar van musicspotter.net
Oneens. Soms is het als artiest heel erg lastig door te breken met een bepaalde style die je hebt. Iris Kroes bijvoorbeeld, ik weet bijna wel zeker dat zij zonder een talentenshow nooit zo ver was gekomen als ze nu is gekomen.
Doorbreken als artiest ligt aan meer factoren dan alleen je kwaliteit. Ik heb heel erg goede artiesten gezien, en die lijken maar niet door te breken. Een kickstart als een talentenshow               kan je helpen. Daarbij komt wellicht een nadeel dat je een contract moet tekenen met de partij, maar dat wordt wel weer goed gemaakt door alle voordelen die het heeft.
.                                  Daarentegen staat wel, dat wanneer je al goed op weg bent om door te breken, je beter maar niet .                                  aan talentenshow mee kan doen. Want dan kom je er wel.

LUCIA / Gastpanellid
Eens. Ik weet niet hoe het bij jullie werkt, maar ik koop liever een album van een artiest van wie ik het idee heb dat hij er hard voor heeft gewerkt, en dat idee heb ik op de een of andere manier niet bij deelnemers aan een talentenjacht. Als ze vóór hun auditie nog een beetje alternativiteit in zich hadden, is dat in de "fight to the finish" wel verdwenen. Als je meedoet aan een talentenjacht vliegen de albums misschien de toonbank over, maar de kans is groot dat je hoog eindigt in de Top 500 eendagsvliegen. 

0 reacties:

Een reactie posten